Uroloska ordinacija Kosa dr Dragicevic


Osnovne Informacije:

 • Majora Branka Vukosavljevića 48 Bezanijska kosa
 • Novi Beograd
 • 11077
 • Srbija
 • 063/7753 067
 • informacije@dr-dragicevic.rs

Uroloska ordinacija Kosa dr Dragicevic Beograd.

 • Bolesti prostate
 • Kamen u mokraćnim putevima
 • Muški infertilitet
 • Hematurija
 • Erektilna disfunkcija
 • Polne bolesti
 • Fimoza i operacija fimoze

Bolesti prostate

Urinarne infekcije se javljaju u svakom životnom dobu kod oba pola. Infekcija Ešerihije koli (Escherichia Coli) je danas česta kod mladih žena. Razlog za nastanak ovih infekcija urinarnog trakta je upravo u samoj anatomiji žene koja ima kratku uretru za razliku od muškaraca. Neophodno je uraditi tokom ispitivanja ovih bolesnika analizu urin sedimenta kao i urinokulturu.Najčešća oboljenja prostate su: prostatitisbenigna hiperplazija prostate i karcinom prostateProstatitis  se moze javiti i kod  mladih i kod starijih muškaraca, dok su BHP (benigna hiperplazije prostate) i karcinom prostate oboljenja koja se uglavnom javljaju kod muškaraca starijih od 45 godina. Sva oboljenja prostate se manifestuju poremećajima mokrenja, ali karcinom prostate može biti bez značajnih simptoma. Zato je danas neophodna redovna kontrola urologa koja podrazumeva laboratorijsko ispitivanje PSA, rektalnog pregleda prostate i ultrazvučnog pregleda kao i Urofloumetrije, protoka urina. Kod  mladjih muškaraca neophodno je i uzimanje briseva na Chlamidiu, Mycoplasmu i ureaplasmu kao i opšteg bakteriološkog brisa uretre.

Kamen u mokraćnim putevima

Kamen u mokraćnim putevima je veoma često oboljenje, koje se lako otkriva i danas uglavnom rešava jednodnevnim minimalno invazivnim lečenjem, izuzev u komplikovanim slučajevima, kada je potreban hirurški pristup.

Kako nastaje kamen u bubregu

Kamen u bubregu nastaje kada se udruži nekoliko faktora: ishana, metabolički poremećaji, smanjeni unos tečnosti, nasleđe ili ukoliko postoji neka anatomska abnormalnost. Otkriva se najčešće slučajno, nakon kontrolnog ultrazvučnog pregleda ili kada se pacijent javi lekaru zbog jakih, iznenadnih bolova, u levoj ili desnoj slabini.

Kamen u mokraćnom kanalu

Kamen u mokraćnom kanalu je posledica migracije kamena iz bubrega i zaglavljivanja na nekom od prirodnih suženja mokraćnog kanala, retko se javlja primarno u samom kanalu zbog patoloških procesa (tumori, suženja…).

U zavisnosti od lokalizacije kamena (bubreg, ureter, mokraćna bešika), nakon prethodne dijagnostike (analize krvi i urina, ultrazvučni pregled, nativni rentgenski snimak urotrakta kao obavezne analize i „dubinsko snimanje bubrega“), odlučujemo se i za vrstu lečenja: ESWL, endoskopski tretman, promena pH  urina, operativni tretman. U rizičnim grupama pacijenata, gde dolazi do brzih recidiva, gde postoji obostrana masivna kalkuloza potrebno je sprovesti metaboličko ispitivanje, koje je veoma zahtevno i komplikovano.

Muški infertilitet

Neplodnost postaje svakodnevni problem, sa kojim se susreću mladi parovi. Problem kod muškarca učestvuje sa 40%, a isti toliki procenat je i kod žena. S obzirom na činjenicu da problem muške neplodnosti postaje sve prisutniji, cilj je da se ukaže na testove koji se mogu uraditi radi prave dijagnoze. Spermogram je osnovno ispitivanje,uzorak se dobija masturbacijom, posle apstinencije 48-72 sata. Najznačajniji parametri u spermogramu su broj spermatozoida, pokretljivost i morfologija. Postojanje leukocita ukazuje na infekciju i tada se radi dijagnoze rade brisevi uretre na Hlamidiju, Mikoplazmu, Ureaplazmu i opšti bakteriološki bris uretre. Asoospermija je pojam  koji ukazuje da u ejakulatu nema spermatozoida, te je potrebno kompletno urološko ispitivanje. Oligozoospermija je smanjen broj spermatozoida a Asthenozoospermia znači smanjenu pokretljivost spermatozoida u ejakulatu. Odredjenu ulogu u izazivanju infertiliteta igra i varikocela, prosiren splet testikularnih vena najčešće sa leve strane posto se sa ove strane spermatična vena uliva pod pravim uglom u bubrežnu venu.

Hematurija – Krv u mokraći 

Pojava krvi u mokraći naziva se hematurijaOna može biti znak oboljenja bubrega, uretera, mokraćne bešike, prostate i uretre. Kada se pojavi krv u urinu neophodno je uraditi ultrazvučni pregled, cystoscopiju, intravensku urografiju. Sve ove dijagnostičke procedure dovode do pravog uzroka krvi u urinu.

Hematurija nije oboljenje već SIMPTOM, jedan od najozbiljnijih simptoma u urologiji i zahteva temeljno ispitivanje! Dokazuje se nalazom eritrocita u sedimentu urina.

Šta nije hematurija?

 • crvenkasta mokraća posle uzimanja nekih lekova nije hematurija
 • ciglasta mokraća koja nakon stajanja ostavlja talog u sudu je uraturija (prisustvo mase kristala urata u sedimentu urina)

Vrste hematurije

 1. po jačini:
  • mikroskopska, gde se prisustvo eritrocita potvrđuje samo mikroskopom
  • vidna, mokraća jasno crvene boje
  • masivna, mokraća je kao krv gusta i crvena
 2. po pojavi u odnosu na mokrenje:
  • početna, sam početak mokrenja sa prisustvom krvi
  • terminalna, pojava krvi na kraju mokrenja
  • totalna, kada je mokraća od početka do kraja krvava
 3. može biti bezbolna, ali takođe i bolna, kada uz krvavu mokraću imamo jake, čak žestoke bolove u predelu bubrega, mokraćnoj bešici ili izvodnom kanalu

Posotoji i takozvanu KAPRICIOZNA hematurija, koja se pojavljuje  iznenadno («iz kaprica»), iznenadno i prestaje, a simptom je malignih tumora (neoplazmi) bubrega, mokraćovoda (uretera), mokraćne bešike i  uretre (izvodnog kanala).

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija je termin koji se koristi za poremećaj erekcije. Nakon dijagnostike danas se ovaj poremećaj leči u velikom procentu pacijenata. Smatra se da sa lekovima kao sto su ViagraLevitra i Cialis najveći broj ovih bolesnika može rešiti svoj problem. Uzimanje ovih lekova je dozvoljeno samo uz pregled i preporuku urologa.

Fimoza je nemogućnost prevlačenja kožice penisa preko glansa.

Frenulum breve je termin koji ukazuje na  kratku resicu kožice penisa. Može se lečiti kako konzervativno tako i hirurški.

Pogledajte i:

Dermatolog Beograd

Ponuda, Cene, Katalog, Prodaja, Proizvodnja

Ponuda, Cene, Katalog, Prodaja, Proizvodnja